De Bakermat, een winkel en een plek voor een praatje en gezelligheid

HAARLE – William Kemperman (36) vindt dat zijn geboortedorp levendiger moet worden. Zijn onderneming De Bakermat is een eerste stap in die richting.

William Kemperman (36) heeft een missie. Hij vindt dat zijn geboortedorp moet leven. Daarom opende Kemperman in september vorig jaar De Bakermat, een doe-het-zelfwinkel met allerlei gebruiksvoorwerpen voor huis en tuin. Schroeven, boren, inbouwdozen, stukjes pijp, verf op maat, een lampje, zaden of planten voor de tuin.

Gezelligheid

 Daarvoor hoeven de inwoners van Haarle nu niet langer meer af te reizen naar Nijverdal of Raalte. „Het is ook mijn bedoeling dat de Haarlenaren in het dorp zelf blijven en bij onze eigen ondernemers terecht kunnen”, legt Kemperman uit. „De gezelligheid in het dorp moet weer een beetje terugkomen.”

Hulp van Aveleijn

Bijzonder is dat Kemperman ondersteuning krijgt van mensen met een verstandelijke beperking, die begeleid worden door de stichting Aveleijn. „De cliënten van Aveleijn brengen een hoop gezelligheid met zich mee. Daarom heb ik ook voor deze opzet gekozen. In de werkplaats is altijd tijd voor een praatje, dus een bezoekje aan deze winkel is al snel gezellig”, vertelt Kemperman. „De mensen die in de winkel zijn geweest, moeten een verhaal te vertellen hebben als ze weer weggaan.”

Eerbetoon

Roy Timmerman en Jeroen Brandwacht, cliënten van Aveleijn, helpen een handje in de winkel

Roy Timmerman en Jeroen Brandwacht, cliënten van Aveleijn, helpen een handje in de winkel © Lars Smook

De Bakermat draait nu bijna een half jaar. Aan de muur hangen grote wandfoto’s van Haarlese oud-ondernemers zoals Kruidenierswinkel Knobben, supermarkt Wagenmans en schoenmaker Van ’t Erve. „Het zijn allemaal oud-ondernemers uit Haarle. Ik heb de foto’s opgehangen als eerbetoon aan vroegere tijden. Zoals de sfeer bijvoorbeeld in ’t Oale Schildershuus van Sannie en Johan Disselhorst was, zo zou ik dat hier ook graag terug zien”, gaat Kemperman verder. „De opstart van de zaak was lastig. Voor een baas werken is toch anders dan ondernemer zijn. Je moet voortdurend switchen en in de gaten houden wat de klant wil.”

Opruimen

Op dinsdag en woensdag komen de cliënten van Aveleijn een handje helpen. Nijverdallers Jeroen Brandwacht (48) en Roy Timmerman (29) komen er elke woensdag samen met hun begeleider Jelle Tromp. „Ik vind het hier hartstikke leuk want ik mag van alles doen. Het begon met een beetje opruimen en vegen”, zegt Jeroen. „Nu maak ik ketelborden. Dat was in het begin nog wel moeilijk, maar als je het vaker doet wordt het steeds makkelijker. Installatiebedrijf Loohuis heeft ons geleerd hoe we dat moeten doen.”

Doorwerken

Begeleider Jelle houdt in de gaten of de werkzaamheden soepeltjes verlopen. „Jeroen heeft last van zijn rug. Zelf wil hij het liefst altijd doorwerken. Ik let op of ze de grens van wat ze kunnen wel in de gaten houden. En dat geldt niet alleen op lichamelijk vlak, maar ook op mentaal gebied. Want de manier waarop beiden stress ervaren is toch anders.”

Bomen zagen

Jeroen werkt als dagbesteding ook bij Staatsbosbeheer, de atletiekbaan in Nijverdal en het Cultuurhuis in de Kruidenwijk. „Bij Staatsbosbeheer werk ik het allerliefst. Dan mag ik met de boswachter op pad. En dan mag ik in bomen en struiken zagen, dat vind ik heel gaaf om te doen.”

Commercieel en sociaal

Hoewel De Bakermat een lastige start kende, heeft Kemperman alle vertrouwen in de toekomst. Hij ziet zichzelf dan ook niet als een idealist, maar als een vernieuwende ondernemer. „Ik wil graag het commerciële met het sociale verbinden. Mensen met een afstand op de arbeidsmarkt kunnen zeker hun steentje bijdragen. Maar het is nu keihard werken om alles te laten lopen, zoals ik dat wil. Iedereen denkt dat ik nu subsidie krijg voor dit project, maar dat is niet zo. Ik houd er nog helemaal niets aan over.”

Voorjaar

De in Haarle geboren en getogen Kemperman weet ook dat de maanden januari en februari altijd rustig zijn. „Wanneer het voorjaar begint, gaan de mensen weer bezig in de tuin. Dan zorg ik dat je hier terecht kan voor bloemen, planten en ander groen. We gaan met de jaargetijden mee in wat we verkopen. We maken ook op meubelen op maat, maar dat zit nu nog in een beginfase. Dat gaan we ook veel meer doen”, weet hij te vertellen over zijn toekomstplannen.

Gezellig en gemoedelijk

„De Bakermat moet een plek worden waar de inwoners een praatje kunnen maken en waar het gezellig en gemoedelijk is. Ik heb de naam ook niet voor niets gekozen. Haarle is mijn bakermat en het zou mooi zijn als de levendigheid in het dorp weer terugkomt.”

V.l.n.r. Jelle Tromp, William Kemperman, Roy Timmerman en Jeroen Brandwacht.
V.l.n.r. Jelle Tromp, William Kemperman, Roy Timmerman en Jeroen Brandwacht. © Lars Smook
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

0